Vrede, Vrijheid en Veiligheid: inkopen met impact

Vrede, vrijheid en veiligheid zijn de termen die bepalen waarom Defensie nodig is. Defensie beschermt wat ons dierbaar is. Militairen verdedigen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze komen op voor anderen. Dat is onze missie. Inkoop heeft daar een belangrijke taak in. Het is onze missie om onze collega’s in binnen- en buitenland het best mogelijke te bieden. Het beste materieel, de beste voorraden en de beste IT. Zodat iedere collega zijn of haar werk zo krachtig en effectief mogelijk kan doen. Als je dat zo leest klinkt dat heel mooi en na nog een keer lezen is de volgende gedachte wellicht: ach ja, het zal wel.  Nou nee.

Zelf hoor ik nog tot de generatie van de dienstplichtigen. Als foerier zat ik, bijna op het eind van de koude oorlog, bij de Limburgse Jagers in Seedorf. Ik moest voor de spulletjes zorgen. En had dus toen al te maken met de kwaliteit die via Inkoop werd binnen gebracht. En o, wat een geklaag over de slaapzakken. Op oefening zaten we soms dicht tegen de Oost-Duitse grens is, vlak bij de vijand. Toen nog. En toen nog heel dichtbij.

Daarna zat ie verder. Missie-gerichte inkoop voor vrede in Mali bijvoorbeeld. Daar zijn een aantal van onze collega’s mee bezig. Voor hen geldt de missie van Inkoop extra sterk. Dat is pas echt Inkopen met Impact!

vrede, veiligheid en vrijheid: Russische invasie

Maar nu komt de vijand weer dichterbij. Rusland dat massaal troepen samentrekt en dreigt de Oekraïne binnen te vallen. En als dat gebeurt: wat gaat de NAVO dan doen? Wat wordt de rol voor Nederland? En wat betekent dat voor onze collega’s in het veld, op zee of in de lucht? Dan wordt er gerekend op alles waar iedereen van Inkoop voor heeft gezorgd. Dan wordt pas echt duidelijk of wij geholpen hebben om een passend antwoord te geven op dat wat wereldwijd gebeurt.

Laten we maar hopen dat dit met een sisser afloopt en het vrede in Oekraïne blijft.

Plaats een reactie