Op 30 maart vond voor de derde Dag van de Rijksinkoop plaats. Dit jaar was het thema “verassende verbindingen”. Na Rijkswaterstaat en de Belastingdienst was dit keer de Haagse InkoopSamenwerking (HIS) de organisator. Ongeveer 200 collega’s waren uit het hele land naar de Resident gekomen om dit event bij te wonen. Uit het hele land? Ja, ook vanuit de Cariben waren er mensen op dit event afgekomen. Zij volgen een Inkoopopleiding bij de HIS. Mooi initiatief trouwens!
Zoek de grenzen op
De aftrap werd gegeven door Gerda Quak (directeur Organisatie, Bedrijfsvoering en Personeel bij het ministerie van VWS), Richard Lennartz (directeur HIS) en André Weimar (CPO Rijk). Zij benadrukten het belang van verbinding, niet alleen tussen de IUC’s, maar ook met onze klanten en leverancier. Verbinden betekent ook leren van elkaar. Zij waren ook van mening dat inkoop in de kramp is geschoten met een steeds meer toenemende focus op rechtmatigheid. Het pleidooi was om meer de grenzen op te zoeken. Dat vraagt om creativiteit, maar ook om lef.
Evaluatie van het inkoopstelsel
De evaluatie van het inkoopstelsel kwam natuurlijk ook aan bod. Volgens André zijn de belangrijkste vier pijlers voor het vervolg : publiek opdrachtnemerschap, meer sturing op het stelsel, verdere professionalisering en meer aandacht voor HRM. Tot slot beschreef Gerda har inkoopparadijs: goede en tijdige verbindingen tussen kant en inkoop, waarbij niet verscholen wordt achter regeltjes, maar waarbij we het leuker maken om samen te werken en tegelijkertijd de komende kabinetsdoelstellingen helpen verwezenlijken.
Verrassende verbindingen in de praktijk
Daarna was het tijd voor twee rondes, vol met interessante workshops gegeven door onze eigen rijkscollega’s. Op zo’n dag blijkt maar eens te meer hoeveel kennis wij in huis hebben en hoeveel we van elkaar kunnen leren. Een van de spreeksters was bijvoorbeeld Else Hoeksema. Haar verhaal over leveranciersmanagement was recentelijk ook te lezen in het vakblad DEAL!
Zelf had ik gekozen voor twee sessies over ICT, omdat ik daar normaal gesproken niet zoveel mee te maken heb. De categoriemanager datacenters gaf de eerste workshop. Hij vroeg zich af hoe we het MKB meer kans konden geven in onze aanbestedingen. Een mogelijkheid die hij besprak was het gebruik van micropercelen. Dat leidde tot een interessante discussie over de bredere toepassingsmogelijkheden van deze methodiek. De afsluiter van René vond ik wel mooi:
Het maakt niet zoveel uit wat je kiest, maar als je dan iets doet, doe het dan supergoed!
De tweede sessie ging over de aanbesteding ICT werkomgeving Rijk De workshopleiders namen ons mee in de complexiteit van een hele grote ICT aanbesteding onder de titel: dat is pas andere koek. Die titel werd passend ondersteund. En inderdaad: er komt heel wat bij kijken! Leuke quote:
Een ICT aanbesteding is net een bloemkool, er komen steeds meer stukjes bij, want iedereen wil er wat over te zeggen hebben.
Als uitsmijter stond er een heuse pubquiz op het programma. Deze werd gegeven door onze zonnige collega’s. Leuke afsluiting van een leuk evenement!