IPPC: wereldwijde state of the art publieke inkoop

Van 17 t/m 19 augustus werd voor de vijfde keer de International Public Procurement Conference gehouden. Iedere twee jaar komen wetenschappers en praktijkmensen bij elkaar om de State of the Art op het gebied van overheidsinkoop te presenteren. Met enige trots kan ik melden dat het derde congres door PIANOo werd georganiseerd. Dit keer vond het plaats in Seattle. Uit 35 landen over de hele wereld werden in drie dagen 170 presentaties gegeven. Nederland was hierbij goed vertegenwoordigd met Tenderned, AgentschapNl, Waternet, Het Ministerie van EL&I, de Vrije Universiteit en PIANOo. Daarnaast was ook professor Jan Telgen aanwezig als NEVI hoogleraar publieke inkoop.

Wat waren nu de belangrijkste thema’s? Als je kijkt naar het aantal inzendingen werd de top 3 gevormd door elektronisch aanbesteden, duurzaam inkopen en transparantie/integriteit (lees corruptiebestrijding). Als je kijkt naar de herkomst van de artikelen dan zal het vast niet verbazen dat corruptiebestrijding vooral een hot topic is in Aziatische en Afrikaanse landen.

Wat mij opviel was dat met Procurement wel heel erg letterlijk het aanbestedingsproces bedoeld werd. Duidelijk heeft de juridisering ook in andere landen toegeslagen. Je ziet dan ook in landen met een bestaand aanbestedingsbeleid een dichttimmering van het bestaande stelsel en in landen waar het aanbesteden wordt geïntroduceerd een enorme focus op de regeltjes en op ICT als reddende engelen in een cultuur waarin corruptie aan de orde van de dag is. Gian Luigi Albano van Consip uit Italie gaf dit in zijn openingsverhaal ook aan. Hij zag een huidige wereldwijde focus op value for money en een opkomende trend die hij social value for money noemde. Hier valt ondermeer duurzaam inkopen en social return on investment onder. Ikzelf zou daar graag als sociaal aspect een verbeterde relatie opdrachtgever-opdrachtnemer aan toe willen voegen!

En hoe doen wij Nederlanders het dan in dit gezelschap? Het antwoord is: goed! Als ik onze inzendingen eens naloop: Allereerst Tenderned (Kornelis Drijfhout) met een verhaal waarin het gebruiksgemak voor de leveranciers en de koppeling met allerlei andere systemen voorop stond. Een verademing tussen alle promopraatjes van de andere landen! AgentschapNl (Take Padding) over de ontwikkeling van duurzaam inkopen in Nederland. Topverhaal! Marieke van Putten van het Ministerie van El&I over het stimuleren van innovaties door de overheid. We zijn koplopers! Bas ten Haaf van Waternet over algemene voorwaarden. Ook het verhaal van de VU (Chris Jansen en collega’s) over Europese harmonisatie contractrecht mocht er zijn. En ik, zei de gek, deed het ook niet slecht met een presentatie over marktconsultaties. Kortom: we klagen in Nederland heel wat af over de professionaliteit van het inkopen, maar internationaal gezien mogen we gerust trots zijn op ons zelf!

En dan het beste artikel. Dit jaar viel de eer te beurt aan Jilian Yeow en Jacob Aedler van de Manchester Busines School met de titel Innovation procurement as projects. Dit werd bekend gemaakt in een plenaire sessie, die samenviel met de opening van het NIGP (de Amerikaanse NEVI)congres. Keynotespeaker was een general manager van Microsoft die een heel interessant verhaal had over de toekomst van ICT bij de overheid. De ochtend werd in kleiner gezelschap afgesloten. Ondermeer een bevlogen verhaal van Guy Callendar uit Australie over de relatie tussen wetenschap en praktijk. Hij vond dat er in ons vakgebied nog teveel gewetenschapt werd om de wetenschap zelf. Gelukkig heben wij dat in Nederland met onze NEVI hoogleraren en de PIANOo vakgroepen wel goed voor elkaar!

Tot slot: het volgende IPPC zal over twee jaar plaatsvinden in Dublin. Er wordt een speciale prijs uitgereikt voor praktijkverhalen (die wij in Amsterdam overigens ook al hadden). Alvast veel succes met schrijven dus en wellicht tref ik je op IPPC6!

Plaats een reactie