Inkoop tweedaagse

Vandaag werk ik in het tentencomplex van Purple Nectar en het NEVI Community Event 2023. Ik kan mij even de enige ambtenaar noemen die een kantoor van ruim één hectare heeft. Na de ceremoniële commando overdracht van de directeur COMMIT vond er namelijk de dag erna nog een overdracht plaats: die van commandant opbouw naar commandant afbouw (ik dus). Terwijl er allerlei leveranciers druk bezig zijn hun spullen in te laden heb ik even tijd om dit blog te schrijven. Over de Inkoop tweedaagse dus. Op twee oktober vond de jaarlijkse Defensie inkoopdag plaats en de dag erna het NEVI CE. Spoiler alert: samen een fantastische beleving.

Defensie Inkoop Dag: waar doen we het voor?

Inkoop bij Defensie is super belangrijk. Om dat te benadrukken was het thema van deze dag: waar doen we het voor? De lokatie was daarom een kazerne en het programma was rondom dit thema opgebouwd. De opening werd verzorgd door brigadegeneraal Han Bouwmeester. Hij schetste de situatie in Oekraïne, waarbij het belang van een goede krijgsmacht wel heel duidelijk werd. In een flink aantal deelsessies gingen we dieper op het thema.

Even naar buiten: enorme herrie, want het zware materieel van de static show komt in beweging. Wat een gaaf gezicht!

Deelsessies

Terug naar de Inkoopdag: wat dacht je van Tim Coronel die vertelde over innovatie in de autosport. Zijn Dakar auto stond model voor het nieuwe voertuig van de Special Forces bij Defensie. Tweede worden is geen optie. Of van Ray Klaassen? Zijn Kamp van Koningsbrugge werd voor de gelegenheid omgedoopt in Kamp Wijman, naar onze directeur, Roos Wijman. Maar ook veel collega’s  met boeiende presentaties. Over innovatie, MVOI, industrieveiligheid, innovatief aanbesteden. Tussendoor vonden de voorrondes en later de finale van ’De slimste inkoper van Defensie plaats’ onder leiding van Peter Stolk.

Ook buiten was van alles te beleven met demonstraties van drones en van de geneeskundige dienst. Met het prachtige weer werd het food square buiten goed bezocht. Niet allen voor het eten en drukken, maar zeker ook om met elkaar te praten. Te praten over het mooie vak dat Inkoop heet.

Voor mij, en velen was het hoogtepunt toch wel de presentatie van helikopterpiloot Dominique Schreinemachers. Zij vertelde over haar loodzware opleiding tot piloot en het belang van teamwork. Dat belang werd duidelijk toe ze vervolgde met haar missie in Afghanistan. Heftig verhaal over het moment dat hun helikopter werd geraakt door de Taliban en zij veilig thuis moesten komen. Dat hakte er wel in bij mij en mijn collega’s. Dan weet je waar je het als inkoper bij Defensie voor doet. Top!

Inkoop tweedaagse

 NEVI Community Event: Celebrate, Meet, Inspire

Dag twee van de Inkoop Tweedaagse. Door naar Kamp Soesterberg voor het NEVI Community Event. Het weer was een stuk minder dan de dag ervoor, maar sprekers, deelnemers en verzorging waren ook vandaag geweldig. De dag startte met een optreden van de Falcon Guards. De plenaire opening werd verzorgd door Lizan Molmans, algemeen directeur van de NEVI en Roos Wijman, onze directeur Inkoop. Op de vraag wat de visie voor de Inkoop bij Defensie is, was het antwoord van Roos kort en krachtig: inkopen van het beste materieel en IT. Tweede worden is geen optie. Tijdens dit event maakte ik de derde commando-overdracht binnen een week mee. Siep Eilander die de rol van voorzitter van de NEVI overdroeg aan Ruud Plu. Siep ken ik al heel lang. Hij was toen directeur PIA, de voorganger van de NEVI. Daarna leerde wij hem kennen als CPO- Rijk, Siep IO dus.

Deelsessies

De deelsessies waren verdeeld in vier thema’s: procurement in een veranderende wereld, digitalisering en innovatie, sustainability en ethiek in de supply chain en leiderschap. Elske Tjepkema en ik gaven een sessie over het realiseren van een duurzame en veilige wereld. Daarbij ging het over het hoe en wat bij Defensie. Het waarom legde klimaatgeneraal Tom Middendorp uit in een andere sessie. Defensie had nog twee andere publiekstrekkers: collega Maurice van Rooyen legde uit wat het Small Defence Innovation Research inhoudt. Maar de grote publiekstrekker was toch wel de COMMIT Experience, die speciaal voor deze gelegenheid was omgedoopt tot Defensie Inkoop Experience. En dat hebben de bezoekers geweten. In een overweldigende omgeving werd duidelijk gemaakt wat inkopen bij Defensie betekent. In het daarop volgende basecamp kreeg men van mijn collega’s meer informatie over het werken bij Defensie.

Naast celebrate en inspire was er ook veel ruimte voor meet. Veel (heel veel) oude bekenden gesproken. Leuk om Jan Telgen en Arjan van Weele weer eens te zien. Maar voor mij de mooiste ontmoeting was toch wel met Arno de Schepper. Samen met hem zat ik in de examencommissie voor de MSU+ auditors. Het moment waarop hij begon te stralen toen hij mij herkende: fantastisch!

De afsluiting van deze dag was in Defensie-stijl met de traditionele blauwe hap. Complimenten voor de collega’s van Paresto die bijdroegen aan het succes van beide dagen en Ed de Rochemont en zijn team voor de organisatie!

En nu verder met afbouwen. Heftruck regelen om een truck te laden.

Inkoop tweedaagse

Plaats een reactie