Superformule voor EMVI: op zoek naar de optimale prijs-kwaliteitverhouding

Na bijna twee jaar samen met de Rijksacademie (RAFEB) inkoop opleidingen te hebben georganiseerd, heb ik daar nu zelf een cursus gevolgd. De EMVI superformule, of in nieuwe termen: de BPKV superformule. De EMVI Superformule is ontwikkeld door Hans Kuiper (ere wie ere toekomt). Om gelijk maar een misverstand uit de weg te helpen: tot nu toe dacht ik steeds dat Superformule de ijdelheid van de bedenkers weerspiegelde. Dat bleek dus niet waar. Het is een eerbetoon aan de oorspronkelijke bedenker, de Belgische tuinbouwkundig ingenieur John Gielis. Deze bedacht een wiskundige formule om alle basisvormen in te natuur te kunnen te beschrijven. Deze formule wordt inmiddels in heel veel vakgebieden toegepast, waaronder de gaming industie (zie hieronder). In aangepaste vorm dus ook in inkoop.

Toepassingen

Waarom zou je deze formule dan toepassen is de volgende vraag. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het toepassen van het EMVI criterium ongewenste effecten met zich meebrengt. Een kleine greep: het gebruik van relatieve scores, de vlakheid van een gunningscriterium en de grote invloed van de prijscomponent. De Superformule voorkomt deze en andere effecten en is er opgericht om een optimale afweging tussen prijs en kwaliteit te krijgen. Overigens wordt hierbij ook de methodiek van het Analytisch Hierarchisch Proces gebruikt om tot een consistente set van wegingsfactoren te komen.

Gebruik binnen inkoop

De formule kan echter niet zomaar worden gebruikt. Om hem goed te gebruiken moet je wel een gedegen kennis van de betreffende markt hebben en van de (waarde van de) wensen en eisen van de opdrachtgever. Overigens niets vreemds voor een professionele inkoper.

Er is een heel handige en overzichtelijke spreadsheet gemaakt, waar ik prima mee uit de weg kon en die de mogelijkheid biedt om uitgebreid te experimenteren en te simuleren. Dat laatste wordt ook aangeraden om te doen: Pak een oude aanbesteding en speel die na of doe eerst één of meerdere schaduw-aanbestedingen. Succes volgt vanzelf!

Meer informatie over de superformule vind je (uiteraard) op de website van PIANOo.

De Superformule in de gaming industrie

Een Nederlands bedrijf beweert dat Hello Games haar ‘superformule’ zonder toestemming gebruikt voor No Man’s Sky. Telegraaf meldt dat het Tilburgse bedrijf Genicap de ‘superformule’ bezit die Hello Games gebruikt om de miljarden planeten in No Man’s Sky te genereren. Deze adventure-survival game stelt spelers in staat om een universum te exploreren dat automatisch wordt gegenereerd via de Superformule van Gielis. Volgens het evolutionaire algoritme worden planeten en hun flora en fauna willekeurig geproduceerd waardoor de virtuele wereld in potentie onuitputtelijk is. (Websites IGN en Quote)

Plaats een reactie