Afvalstoffenbeheer? Dat doen wij toch niet bij de overheid? Wij kopen toch alleen in; we gooien ons afval netjes gescheiden in de afvalcontainers en papier laten we toch keurig afvoeren en versnipperen? Dat waren zo’n beetje mijn gedachten toen ik begon aan het opzetten van een marktdossier afvalbeheer. In dat kader maakte ik kennis met Joan Prummel, kwartiermaker categoriemanagement bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Na het aanhoren van een bevlogen verhaal en een middag die dan ook omvloog ben ik mij eens wat breder gaan oriënteren. Ik moet zeggen: het leek of ik een tijd had zitten slapen. Natuurlijk, ik las wel eens wat berichten van Arjan van Weele over schaarse wordende grondstoffen, maar relateerde dat aan productieprocessen in het bedrijfsleven, niet aan de overheid en zeker niet aan inkoop. Circulaire economie, Cradle to Cradle, bio-based economy het leken allemaal van die hypes. Na mij de zondvloed, zeg maar.
Wat is die circulaire economie nou eigenlijk? Om daar meer over te horen ben ik op bezoek gegaan bij MVO Nederland en bij de TU Delft. Dat heb ik geweten, want ook daar trof ik zeer bevlogen mensen. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Het systeem kent twee kringlopen van materialen. De ene is een biologische kringloop, waarin reststoffen veilig terugvloeien in de natuur en de andere is een technische kringloop, waarvoor product(onderdelen) zo zijn ontworpen dat ze op een kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.
Dit is wel heel anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd. Dit lineaire model is onhoudbaar omdat grondstoffen beperkt voorradig zijn. Bovendien kan de natuur niet ongelimiteerd afval en schadelijke stoffen opnemen. Er is dus een noodzaak tot verandering.
Het principe van de circulaire economie wordt snel populairder bij ondernemers en beleidsmakers; vooral bij mensen die zich bezig houden met supply chain management, innovatie en onderzoek, productie, verkoop en marketing of logistiek en afvalverwerking.
Niet alleen vanwege de druk op het milieu en de huidige afhankelijkheid van grindstoffen die snel opraken, maar ook vanwege de kansen die de circulaire economie biedt voor innovatieve ondernemers en voor inkopers binnen de overheid is dit een onderwerp waar veel meer aandacht voor nodig is. Wat het ook nog eens interessant maakt, is dat de eerste praktijkvoorbeelden aangeven dat er met wat logisch nadenken ook nog eens een hoop geld te besparen is.
Hier ligt een enorme uitdaging voor de Nederland die we met zijnallen moeten pakken. En dat betekent weer een mooie kans voor Inkoop!