Inkoopkennis bij Defensie

Verleden maand heb ik de stap gemaakt van inkoopkennis bij de vertrouwde Inkoop UitvoeringsCentra van de Rijksoverheid naar de inkoopkennis van de Specialistische InkoopCentra van het Ministerie van Defensie.

Nog steeds naar Utrecht, maar nu naar de kazerne; de Kromhoutkazerne. Eenmaal door de poort kom ik in een heel andere wereld. De wereld van landmacht, marine en luchtmacht. Die kende ik gelukkig toch wel een beetje. Opgegroeid in Den Helder, mijn pa als burger bij de Rijkswerf, zelf in dienst geweest.

Inkoopkennis bij Defensie
Bron: RijksVastgoedBedrijf. Foto: Jannes Linders

Defensie Materieel Organisatie

Ik werk nu bij de Defensie Materieel Organisatie. Deze organisatie zorgt voor het defensiematerieel, van aankoop, via instandhouding tot en met afstoting. Denk daarbij aan schepen, vliegtuigen, helikopters, voertuigen, brandstof, munitie, kleding, (operationele) computersystemen of wapens.

De Directie Inkoop bestaat weer uit de afdelingen Inkoop Projecten, de Algemene Inkoop en Verkoop, inkoop IT, Toezicht Defensie Leveranciers en Ondersteuning Inkoop Defensie. Die laatste, dat is mijn cluppie. Wij adviseren over juridische zaken, nemen deel in complexe inkooptrajecten (liefst zo vroeg mogelijk in het proces), geven advies over selectie en gunningsmethodieken en ondersteunen gebruikers bij inkoop gerelateerde IT Systemen zoals Negometrix en SAP. Dat doen we niet alleen voor onze eigen organisatie, maar ook voor alle inkoopafdelingen binnen Defensie.

Inkoopkennis bij Defensie
Bron: RijksVastgoedBedrijf. Foto: Corne Bastiaansen

Delen van inkoopkennis

En wat doe ik dan? Mijn eerste grote klus is het actualiseren van de bestaande inkoopportal. Voordat ik kwam is er binnen de inkoopgemeenschap een enquête gehouden. Dat leverde een schat aan tips op. Bijvoorbeeld over vindbaarheid, actualiteit en volledigheid. Daar moet ik wat mee. Gelukkig is er al heel veel kennis en informatie aanwezig. Op de portal, in lokale systemen, in het hoofd van mensen. In onze corporate story staat daar iets over dat mij ontzettend aanspreekt en perfect past bij de rol van de inkoper:

Wij vormen de brug tussen droom en werkelijkheid. Tussen de wensen van de Defensieorganisatie en de mogelijkheden die de budgetten en de markt ons bieden. Tussen willen en kunnen maken wij verbinding. We hebben daartoe een schat aan kennis en kunde in huis. Die kracht zit in de hoofden en harten van onze mensen.

Iets bijdragen

Inkopers bij elkaar brengen, hun kennis verrijken en weer delen is toch wel de rode draad in mijn carrière. Samen werken en samen ontwikkelen.

Nu kan ik bovendien (indirect) iets bijdragen aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. Daar krijg ik energie van. Daar ben ik ook best trots op. Ik heb er zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven