NEVI CM dag 2018: contractmanagement is teamwork

Contractmanagement is teamwork. Dat was de titel van de zesde NEVI contractmanagementdag. Een titel die mij heel erg aanspreekt. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen de NEVI mij vroeg om een presentatie te geven. Ja, graag, met alle plezier!

Via fighting for success (2013), sturen op resultaat (2016) en relaties die werken (2017) nu dus voor mij als vierde teamwork. Als je die titels bekijkt is de logische volgorde precies andersom en hoeft er geeneens meer voor succes gevochten te worden. Mijn stellige overtuiging is dat dan het succes vanzelf volgt.

Teamwork: de opening

Deze dag werd als vanouds geopend door Arjan van Weele, een man die het contractmanagement een zeer warm hart toedraagt. Hij gaf echter ook aan dat het geen makkelijk vakgebied is.

The problem of contracting is seen as one of transforming a conflict (political) system into a cooperative (rational) one

zo blijkt uit onderzoek. Hierbij past de agency theory. Die is gebaseerd op vier punten: opdrachtgever en opdrachtnemer hebben niet dezelfde doelen, hebben een informatie asymmetrie, hebben een verschillende houding over het delen van) risico’s wat leidt tot moreel wangedrag. Interessante kost!

teamwork in contractmanagement: Arjan van WeeleTeamwork: de theorie

Tom Twisk, trainer en coach bij Innerland was de eerste spreker. Ik ken Tom al langer. Hij is namelijk een van de docenten van de NEVI PLP opleiding die ik een paar jaar geleden volgde. Tom ging in op de vraag wat belangrijker is: het contact of het contract? Inhoud of relatie dus. Relatie definieert Tom als alle bewuste en onbewuste afspraken hoe we met elkaar omgaan. Verantwoordelijkheid nemen is daarbij een belangrijk begrip.

teamwork in contractmanagement: Tom TwiskWendy van der Valk, universitair docent aan de Universiteit Tilburg, sprak over teamwork dat over organisatiegrenzen heen gaat. Sociaal kapitaal is hierbij belangrijk. Dit bestaat uit de componenten cultureel, structureel en relationeel. Haar vijf tips: besteed bij de aanbesteding aandacht aan gedeelde waarden en normen, richt de samenwerking goed in en denk hierbij na over de informele samenwerking, proactief contractmanagement zorgt dat kleine issues geen grote problemen worden en gebruik het contract niet als keurslijf, maar als leidraad.

Teamwork: de praktijk

Na de pauze vertelde Cocky Brouwer, programmaleider aanbestedingen op Schiphol over haar ervaringen als contractmanager. Schiphol heeft veel operationele zaken uitbesteed. Zeker tijdens een grote verbouwing kan dat leiden tot misverstanden. Dat kan grote gevolgen hebben want de klant heeft daar direct last van. Het gaat daarbij niet alleen om de passagier, maar ook om de luchtvaartmaatschappijen. Hier goed mee omgaan is niet allen een kunst, maar ook vliegwerk!

Tja, en toen was ik aan de beurt. Samen werken en samen ontwikkelen was mijn onderwerp. Best spannend om dit keer de zaal van een compleet andere kant te zien en 225 vakgenoten toe te spreken! Gelukkig viel het met de zenuwen wel mee toe ik eenmaal op het podium stond. We hebben het afgelopen jaar ook zoveel leuke dingen met elkaar gedaan dat het heel makkelijk praten was.

teamwork in contractmanagement: Kees Tazelaar

Teamwork: de best practices

Peter Streefkerk, inkoop- en organisatieadviseur toverde zijn glazen bol tevoorschijn en gaf een kijkje in de toekomst van contractmanagement. De wereld verandert heel snel en digitalisering neemt een grote vlucht. Dat heeft invloed op ons werk. Zijn we in de toekomst nog wel nodig? Vanwege de relationele kant van het contractmanagement was de zaal hier minder bang voor dan voor de toekomst van de inkoper. Peter vroeg zich af of de inhoud van ons wek niet zal veranderen. Verschuift het richting informatiemanager? Worden we meer een procesmanager? Het publiek vond de term relatiemanager een passender beeld.

teamwork in contractmanagement: Peter Streefkerk

Ik vond het verhaal van Tom heel inspirerend en ben daarom naar een verdiepingssessie gegaan. Tom is een meester in het spiegenen doorzien van onderliggende gedachten. Het werd dus een intensieve sessie, die tegelijk ook weer heel luchtig was en waar ook veel gelachen werd. En dat is ook heel belangrijk voor een goede samenwerking.

Teamwork: de afsluiting

Dit keer geen sportcoach als afsluiter. Paul Rulkens is high performance expert. Op een onnavolgbare wijze nam hij de zaal mee. Zijn stelling was dat je niet twee keer zo hard hoeft te werken om boven het gemiddelde uit te steen. Je moet consequent maar een beetje beter te zijn. Daar had hij een paar heel leuke (en nuttige) oefeningen voor. Op TedEx kun je Paul in actie zien. Een waardige afsluiting van een prima dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven