NEVI CM dag 2016: Sturen op Resultaat


Sturen op resultaat was de titel van de, alweer 4eeditie van de, NEVI Contractmanagementdag. Ik had ook de 2e editie mogen bijwonen die de wat agressievere titel Fighting for Success droeg. Naast de locatie waren er nog een paar overeenkomsten. Zo was ook deze keer Arjan van Weele de dagvoorzitter. Op zijn bekende en onnavolgbare wijze loodste hij het talrijke publiek weer door deze dag heen. 
In zijn openingsspeech noemde Arjan een aantal inkooptrajecten die, voorzichtig gezegd,  niet helemaal goed waren  verlopen en waar ook het contractmanagement te maken had met tegenwind. Er is dus nog werk zat aan de winkel was zijn conclusie. 
In het tweede deel van zijn opening besprak hij de eerste uitkomsten van het onderzoek ‘Next generation Contractmanagement’. Dat waren nog heel algemene bevindingen waar ik weinig mee kon.
Arjan gaf vervolgens het woord aan Marcel Noordhuis, die factbased de waarde van ketensamenwerking aantoonde. De andere keynote spreker was Sjaak Keuvelaar van het Rijksvastgoedbedrijf. Hij nam ons mee in de toepassing van Systeemgerichte Contractbeheersing. Net als een aantal latere sprekers gaf hij aan dat invoering van contractmanagement toch echt mensenwerk is en alles te maken heeft met een cultuurverandering.
Daarna stonden er drie intensieve rondes van workshops op het programma. Dat was een volgende overeenkomst met mijn vorige bezoek. Het viel mij op dat veel organisaties nog steeds in de fase van het Inrichten zitten. Dat varieerde van wel heel basaal, het inrichten van het contractbeheer tot een leuk voorbeeld van het toepassen van de Kraljicmatrix. Die werd gekoppeld aan een scoringsmodel per type leverancier. Ik vind het toch wel heel leuk om te zien hoe dit inmiddels toch wel  belegen model nog zoveel wordt toegepast en hoeveel verfijningen er nog steeds gemaakt worden.
 
De laatste overeenkomst voor mij was dat ik verleden keer onder de indruk was van het dashboard dat Friesland Campina presenteerde. Ook dit keer raakte ik onder de indruk. Het dashboard was inmiddels volledig operationeel en zij kwamen nu met een andere nieuwigheid: het vendor ecosysteem. Het vernieuwende ervan is dat van de belangrijkste ICT leveranciers wordt verwacht dat zij samenwerken om ervoor te zorgen dat de wereldwijde ICT systemen van het bedrijf optimaal blijven presteren. Bijkomend voordeel is dat het kwaliteitsniveau stijgt, bijvoorbeeld door innovatie. Boeiend!
Aan het eind van de dag werd het stuurwiel overgedragen aan Anje-Marijcke van Boxtel, coach Team Brunel, deelnemer aan de roemruchte Volvo Ocean Race. Nu heb ik het normaal niet zo met dit soort plenaire afsluitingen, maar dit was de 7th wave. Haar taak was om er voor te zorgen dat de deelnemers het beste uit zichzelf en hun team zouden halen. Dat werd geïllustreerd met een aantal spectaculaire filmpjes waarbij het publiek iedere keer op het puntje van zijn of haar stoel ging zitten. Er zijn volgens haar  sterke parallellen met de omgeving waarin organisaties momenteel opereren. Net als oceaanzeilers hebben bedrijven te maken met een uiterste dynamische ‘VOCA-wereld’ (Vluchtig, Onzeker, Complex en Ambigu). Veranderingen of onverwachte risico’s kunnen niet alleen tot stress, maar ook tot flinke averij leiden. Zij liet ons zien hoe je hier mee om kunt gaan. Kern is een heel andere mindset.
Overigens wordt in de VOCA wereld niet gestuurd op resultaat, maar meer op outcome en impact. Daarmee was het schip weer terug bij af want ook de keynote van Marcel eindigde hier mee.
De koers naar volwassen contractmanagement is dus uitgezet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven