Inkoop en Innovatie

De afgelopen weken heb ik weer een aantal hele interessante, maar ook leuke bijeenkomsten over innovatie mogen bijwonen. Het begon met een bijeenkomst van het Innovatienetwerk van de Rijksoverheid. Gastspreker was de robotvriendelijke futurist en trendwatcher Marcel Bullinga. In een hoog tempo raasde Marcel door een aantal trends die in net zo’n hoog tempo op ons afkomen. Veel daarvan hadden een raakvlak met inkoop, wat het natuurlijk gelijk een stuk aansprekender maakte. Een interessant onderdeel was de ambtenaar van de toekomst, de uberambtenaar. Een aantal voorbeelden van nieuwe banen: de subsidiesloper, de ontregelaar en de opheffer. Weg met het oude dus. Naar de toekomst kijkend; wat denk je bijvoorbeeld van:onderwijsinnovator, beleveniscreator, bestemmingzoeker of stadsverbinder. Allerlei functies waarbij de ambtenaar midden in de maatschappij staat en sociale vaardigheden voorop staan. Marcel eindigde met de vraag of wij al futureproof zijn. Ik was er zelf nog niet helemaal zeker van moet ik eerlijk zeggen. Ik kreeg er in ieder geval wel een hoop energie van het verhaal van Marcel, dus dat zit eigenlijk wel goed.
Daarna mocht ik naar Deventer voor een bezoek aan Luc Kikkert, hoofd inkoop bij de Koninklijke Auping, die van de bedden. Het Nederlands dames hockeyteam was er ook, om een goed bed uit te zoeken. Ik was er voor een goed gesprek. Over duurzaamheid, internationale voorwaarden, circulaire economie. Maar ook over LEAN dat overal zichtbaar is in het productieproces. Doelstellingen van Auping en de Rijksoverheid lagen zo dicht bij elkaar dat we een gezamenlijke presentatie hebben gemaakt voor alumni en nieuwe studenten van de NEVI-PLP opleiding. Heel leuk om op die manier met het bedrijfsleven samen te kunnen werken.

Een week later heb ik, samen met Floris den Boer van PIANOo tijdens de LeveranciersdagRijk nog een presentatie over dit onderwerp gegeven. Een volle zaal met leveranciers met heel veel vragen over het innovatiebeleid van de overheid in relatie tot inkoop. Dat werd bijna als iets tegengestelds gezien. Volgens de deelnemers zouden contracten veel meer ruimte moeten bieden voor innovatie tijdens de contractperiode. Daarnaast moet er ruimte zijn voor experimenten. Ruimte geven voor ontwikkeling terwijl er nog geen vraag voor is. Een mooi voorbeeld is de broedkamer van de Belastingdienst. Daar wordt gewerkt aan meerdere projecten, waarvan er uiteindelijk misschien maar een paar levensvatbaar zijn. Maar dat geeft niet, falen (en leren) hoort er ook bij.

Geconstateerd werd dat er al veel methodieken en procedures zijn die innovatie bevorderen. Met de nieuwe aanbestedingswet wordt dit aanbod verruimd, denk bijvoorbeeld aan het innovatie partnerschap. Maar met alleen methodes en procedures redden we het niet. Een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, meer vertrouwen in elkaar hebben en wederzijds ruimte geven voor mislukken zonder gelijk naar de rechter te stappen zijn wellicht nog veel belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven