Op 4 juni was het weer zover: HET jaarlijkse inkoopfeest voor en door inkopers in de publieke sector. Voor de tiende keer organiseerde PIANOo dit festijn, de afgelopen jaren in samenwerking met NEVI Publiek. Dit keer heel toepasselijk in de Kuip. Geen woorden, maar daden past namelijk helemaal bij PIANOo en het hand in hand, kameraden symboliseert de netwerkgedachte heel mooi.
Dit jaar was het thema Het spel en de regels. Actueler kon het niet. Overheidsinkoop wordt de laatste tijd vaak in één adem genoemd met integriteit. Er gaat heel veel goed en heel soms gaat het fout. Helaas haalt die laatste categorie de krant, de televisie en de politiek. De overheid koopt niet professioneel in, is dan gelijk het adagium. Maar professioneel opdrachtgeverschap is juist de kern van onze taak. Kennis van markten, producten en bedrijven, proportionaliteit, doelmatigheid, rechtmatigheid én integriteit. En dan ook nog eens Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, innovatie en het bereiken van Value for Taxpayers money. Ga er maar aan staan!
In het plenaire deel van het congres verkenden Kees Verhoeven (kamerlid D66), Muel Kapitein (hoogleraar business ethiek en integriteit) en André Weimar (CPO Rijk) deze vraagstukken verder. Leuk was dat André de tango als inspirerend voorbeeld noemde. Frank Rozemeijer gebruikte deze vergelijking ook in zijn oratie als hoogleraar Purchasing & Supply Management aan Maastricht University en ik heb hem daarna dankbaar overgenomen in mijn blog over vertrouwen tussen markt en overheid. Na ieder filmpje ging een discussiepanel bestaande uit Lotte de Bruijn (directeur Nederland ICT), Philippe Raets (gemeentesecretaris Rotterdam) en Siep Eilander (directeur NEVI Publiek) verder in op stellingen rondom het rapport Elias, integriteit en het vak inkoop. Dit gedeelte werd moeiteloos aan elkaar gepraat door NEVI hoogleraar Bart Vos, ondersteund door een jongleur die, net als een inkoper bij de overheid, moeiteloos diverse ballen in de lucht wist te houden.
Bianca Niekus, Jose van der Geest, Naomi Bieri en Evelien de Vust (allen UWV ) noemden hun sessie over latrelaties en trouwen met je leverancier. Intrigerend! Om te bepalen op welke manier je met leveranciers wilt samenwerken heeft UWV de ‘Samenwerken op Maat’ methodiek ontwikkeld. De methodiek bevat naast een model een uitgebreide receptuur voor het inrichten van de verschillende relatietypes.Hele interessante sessie waar de deelnemers naar huis gingen met een uitleg over de SOM methodiek op een uitvouwbaar creditcard formaat. Handig!
Als laatste zochten Alexander Arsath Ro’is, en Luyke Venema van de Gemeente Haarlemmermeer de grenzen van het inkoopvak op. Hun mening was dat publieke inkoop traditioneel wordt benaderd vanuit een rechtmatigheids-, juridisch, ethisch of integriteitsperspectief. Bij de gemeente Haarlemmermeer worden de inkoopprofessionals echter ook getraind op het tonen van meer lef. Dat betekent soms een (ingecalculeerd) risico nemen. Ook is de gemeente geïnspireerd door business-gedreven inkoop. De directie heeft de inkopers daarom opdracht meegegeven dat doelmatigheid voorop staat. Leuk om deze sessie bij te wonen want het sloot goed aan bij mijn eigen gedachten over de ontwikkeling van het inkoopvak.
Naar goed gebruik werd deze succesvolle dag afgesloten met een gezellige netwerkborrel en aansluitend diner waar nog uitgebreid werd nagepraat over de opgedane kennis en nieuwe kennissen werden gevonden.