Dag van de Rijksinkoop 2014

Kort na de Leveranciersdag organiseerde het Rijk alweer een hele mooie bijeenkomst: de Dag van de Rijksinkoop. 

We zijn al bijna een jaar onderweg met de nieuwe Rijksinkooporganisatie. Het was een turbulente tijd: nieuwe teams zijn gevormd, medewerkers veranderden van plek, de twintig nieuwgevormde inkooppunten bepaalden hun koers. Het werd dus eens tijd om met elkaar eens ‘vanuit de lucht’ te kijken naar de resultaten die we bereikt hebben. Daarom checkten we in bij de balie van het LEF Future Center van Rijkswaterstaat voor een bijzondere reis.De dag stond in het teken van kennis maken met collega’s van de verschillende inkooppunten. Horen wat hen bezighoudt, welke ontwikkelingen bij hen spelen. Elkaar inspireren. En we gingen met elkaar aan de slag, om te kijken op welke terreinen we meer met elkaar kunnen delen.

Daan Langendoen, CPO Rijk en Hans Trum, Coördinerend Directeur Inkoop van de Belastingdienst zorgen voor de take off. Daan zat gelijk met een dilemma: terug naar Den Haag voor dingen die moeten of hier blijven voor een onderwerp dat echt leuk is, dat hem aan het hart gaat. Hij koos dapper voor de plicht. 
Hans dacht als souvenir spiegeltjes en kraaltjes te verzamelen. Spiegeltjes om zich te kunnen spiegelen aan de ervaringen van andere inkooppunten en kraaltjes als metafoor voor de best practices. Beide kon hij in ruime mate mee terug nemen, zo bleek al snel!Eenmaal op weg werd de reizigers gelijk een filmpje voorgeschoteld. Ruud Olthoff, CPO van de Rabo sprak de reizigers toe vanuit zijn verkeerstoren in Utrecht. De buitenwereld binnenbrengen; daar gaat het bij Inkoop om was zijn openingszin. De aanwezigen gingen er eens goed voor zitten. Wees trots op jezelf hield hij ons ook voor. De overheid doet zoveel mooie dingen waar het bedrijfsleven alleen maar van kan leren. Hij noemde bijvoorbeeld PIANOo-desk als de grootste online inkoopcommunity ter wereld. Best Value Procurement en circulair inkopen waren twee inkooponderwerpen die hij heel bijzonder vond. Zo kwamen wij wel in de wolken!Daarna gingen wij zelf aan de slag. Zoek de overeenkomsten en verschillen tussen de werkwijzen van de verschillende inkooppunten en leer van elkaar. De overeenkomsten bleken sneller gevonden dan de verschillen. Toch bleken die er na wat dieper spitwerk wel te zijn. Er kon dus ook van elkaar geleerd worden. Heel wat onderwerpen werden genoemd. Ook hier weer veel aandacht voor de voor- en achterkant van het inkoopproces. Naast kennis bleek er ook een behoefte aan andere vaardigheden: het gesprek met de business aangaan, functioneren als een volwaardige gesprekspartner. Dat zijn heel andere vaardigheden dan de Aanbestedingswet goed kunnen toepassen!

Hans sloot af met de mededeling dat we na deze dag het vluchtplan niet wijzigen. We gaan met zijn alle de goede richting uit en hebben vandaag onze koers weten te verankeren. We nemen alleen mooie souvenirs mee terug en geen extra bagage. Dat zorgde voor een zachte landing en een veilige aankomst na een mooie reis.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven