PIANOo-congres 2014: Overheidsinkoop buitengewoon

Buitengewoon, dat was de titel van alweer het negende PIANOocongres en het tweede dat we samen met NEVI Publiek organiseerden. En buitengewoon was het ook. Omdat dit ook voor alle vorige keren gold, was de titel zelf dus eigenlijk niet zo buitengewoon. In mijn ogen heeft het buitengewone twee oorzaken: de sfeer en de inhoud. Voor veel deelnemers is het een soort reunie, een mogelijkheid hun collega’s, die uit het hele land komen, weer eens te spreken. Niet voor niets staat het tweede deel van onze naam voor Netwerk Overheidsopdrachtgevers! 
De dag begon met een plenaire talkshow over de ontwikkelingen en uitdagingen van overheidsinkoop. Een aantal aansprekende namen uit ons netwerk voerden een linteressante discussie rondom een viertal actuele inkoopthema’s. De discussie werd verlevendigd met een aantal animaties, videoboodschappen en korte presentaties
Ook in de laatste ronde was van de deelsessies was er een discussie met een aantal bekende namen. Een van hen was de opper-inkoper van de Rijksoverheid: CPO Siep Eilander. Na ruim zeven jaar nam hij afscheid van ons. In die jaren heeft de rijksinkoop onder leiding van Siep een enorme professionaliseringsslag doorgemaakt. Mooi werk Siep! 

Terug naar de succesfactoren van ons congres. De inhoud  heeft te maken met het eerste deel van onze naam: Professioneel en Innovatief Aanbesteden. Over de inhoud van de deelsessies blijf ik mij nog steeds verbazen. Ieder jaar lukt het weer een werkelijk overvol programma te maken, waar voor iedereen veel te leren valt, ondanks de grote verscheidenheid in ervaring, kennis en interesse van alle deelnemers. Het mooie is dat de inhoud verzorgt wordt door de deelnemers zelf. Zoveel sessies betekent dus ook dat er heel veel gebeurt binnen het vakgbied van de inkoop van de overheid. Zo mag het toch wel heten: overheidsinkoop is een eigen vakgebied dat steeds professioneler wordt, met heel veel interessante onderwerpen.Twee van die onderwerpen licht ik er uit, niet geheel toevallig omdat ik bij de voorbereiding van die sessies betrokken was. 
De ene was de inkoop van zorg door gemeenten. Net als verleden jaar hebben we deze sessies nauw samengewerkt met bracheorganisatie Actiz. Dat vind ik belangrijk. Als we zelf zeggen dat een goede samenwerking met de markt belangrijk is, dan moeten we het goede voorbeeld geven. Inkoop van zorg is voor mij het belangrijkste inkoopthema binnen de overheid. Ik was daan ook blij met de hoge opkomst bij deze sessies. Het waren dan ook heel interessante onderwerpen: subsidie of inkoop? (Maasdam/ Broers/ Fischer advocaten), inkoopstrategie voor jeugdzorg (regio Noord-Veluwe), innovatie en besparingen door samenwerking (Peel en Maas) en zorg als Dienst van Algemeen Economisch Belang (Alkmaar)
Het andere onderwerp was contractmanagement. Tot mijn grote genoegen behoorden die vier sessies tot de eersten die volgeboekt waren. Het leuke van die sessies was dat ze door vier totaal verschillende organisaties werden gegeven, de onderwerpen heel verschillend waren en ze ook nog eens verschillende productgroepen betroffen. Dat geeft gelijk al aan dat contractmanagement een heel breed onderwerp is. Het is dan ook goed dat de belangstelling voor dit onderwerp stijgende is. De onderwerpen waren contract compliance (TU Twente), lastig met veel min of meer zelfstandige diensten, maar mooi aangepakt. Inrichten van contractmanagement bij gemeente Zaanstad, heel leerzaam voor organisaties die contractmanagement willen invoeren. Nut en noodzaak van contractmanagement door Legalz, ondersteund met voorbeelden vanuit ICT-hoek. De praktijk van contract- en leveranciersmanagement, een kijkje in de keuken van de Rijksgebouwendienst, nu het Rijksvastgoedbedrijf. Mijn oude werkgever. Mooi om te zien hoe mijn collega Cor Slobbe dit binnen zijn organisatie heeft geimplementeerd.
Volgend jaar zou ik deze twee onderwerpen graag willen combineren: contractmanagement in de zorg. “Ambtenaren worden steeds meer contractmanagers” zei Wmo-programmamanager Rike van Oosterhoudt van de gemeente Alphen aan den Rijn verleden week al op gemeente.nu. Dat denk ik ook. Contractmanagement zou wel eens het belangrijkste onderdeel van het hele inkoopproces in de zorg kunnen zijn. Ook wel heel spannend. Hoe meet je de kwaliteit van die zorg? Welke invloed heeft de burger? Wat is belangrijker: de kosten of de kwaliteit? Hoe spreek je zorgondernemers hier op aan? Zo maar wat vragen die nu al bij mij op komen. Heel benieuwd hoe daar in de praktijk mee omgegaan wordt. Volgens mij hebben we voor volgend jaar dus alweer een paar buitengewone sessies op het programma!
Tot dan, op het tiende PIANOo-congres!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven